Aventura unei dezvoltări

Sunt puţine experienţe profesionale mai frumoase, cred eu, decât participarea activă la creșterea unei companii. Să vezi cum se dezvoltă echipe de lucru, cum se leagă prietenii între oameni care nu se cunoșteau până atunci, cum prind viaţă birourile care se umplu de colegi noi, și cum sărbătoresc cu toţii, după câteva luni, ziua companiei sau Crăciunul, ca o adevărată familie.

Emese Fülöp

HR Manager @ evoline

În atmosfera calmă și liniștea din 2009, încă nu ne așteptam la ce avea să vină în anii următori și ce simţim acum: o perioadă plină de provocări, proiecte și posturi noi, pe toate planurile. Am crescut, în această perioadă, de la 160 la 430 de angajaţi. A fost și este, în continuare, o adevărată aventură, în care cu toţii trebuie să ne reinventăm, zi de zi. Trebuie să lăsăm ideile și pattern-urile în urmă și să venim cu altele inovative, pentru a recruta și a menţine oamenii valoroși, și, în același timp, pentru a ne păstra echilibrul sănătos, ca și companie. Pe parcursul acestei călătorii, ca echipă de HR, ne-am întors la subiectul de bază: recrutarea și selecţia. Ceea ce, în perioada aceasta, și mai ales pe piaţa de IT din Cluj, este o provocare mult mai mare decât era înainte. Cum facem să angajăm atâţia oameni și, în același timp, să menţinem nivelul de calitate, atmosfera și valorile noastre de bază?

Una dintre poveștile de succes, din ultimii trei ani, este organizarea programelor de internship, în urma cărora am angajat mulţi colegi noi, talentaţi. Unii dintre ei au atins deja rezultate foarte frumoase în cadrul companiei și au ajuns pe poziţii importante în cadrul proiectelor. Marele avantaj al acestor programe este că selecţia propriu-zisă pentru decizia finală de angajare se face “on-the-job”. Faţă de informaţiile pe care le putem obţine în cadrul unui interviu clasic, chiar dacă folosim diferite metode (tehnici de intervievare, teste teoretice și întrebări practice, alături de colegii noștri specialiști în domeniu), nu putem avea același succes ca și cu metoda concretă și practică, de a observa pe cineva în timpul unui task bine definit, ca membru a unei echipe, pe parcursul mai multor luni.

Așa cum am învăţat cu toţii din domeniu, la facultate sau în cadrul unor cursuri, acesta este modul ideal de a analiza potrivirea dintre persoană și companie – dar pe care rar avem șansa să o facem. Beneficiile sunt de ambele părţi. Ca și companie, primim o imagine mai clară asupra abilităţilor și competenţelor, dar mai ales asupra unui aspect foarte important, și anume abilitatea de învăţare și adaptare la situaţii noi. Pe de altă parte, și candidații pot analiza, la rândul lor, dacă au găsit compania, proiectul și colectivul care se potrivește cel mai bine cu valorile și idealurile lor. În momentul în care se face potrivirea între valori și planuri de viitor, este minunat să urmărești procesul prin care acești oameni tineri se integrează în echipe, dau suflu și elan nou acestora și se dezvoltă rapid, sub aripile mentorilor. Pentru că, evident, este mare nevoie și de suportul colegilor cu experienţă, care-i ajută pe juniori să înveţe și să-și găsească drumul cât mai repede, în cadrul proiectelor și al companiei.

Chiar dacă recrutarea este o mare și frumoasă provocare, în această perioadă, este doar o părticică din toată activitatea departamentului HR. Inventivitatea și flexibilitatea își spun cuvântul și atunci când vine vorba de pașii următori: să-i menţii în cadrul companiei, să-i motivezi, să le oferi o atmosferă cât mai plăcută, cu cât mai multe posibilităţi de învăţare și avansare în carieră – nu numai celor la început de drum, ci și celor cu mulţi ani de experienţă în spate. Fiecare dintre aceste aspecte are o poveste proprie, și în spatele lor se află o echipă cu idei și entuziasm, ce oferă suport în acest proces. Pentru că, până la urmă, cuvântul cheie este echipa, în care fiecare se poate împlini și poate atinge obiective mai îndrăzneţe decât se gândea vreodată. Și numai așa, alături de o echipă adevărată, prinde viaţă și moto-ul companiei noastre: It’s possible! Iar aventura pe care o trăim nu a ajuns încă la final.

articol publicat în sb.business – ediţia de primăvară 2013

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter