Corina Neagu – drumul de la Criminalistică la recrutare

Este riscant să încerci să scrii o poveste despre Corina Neagu. Nu pentru că ar veni vreo amenințare de undeva, ci pentru că, odată ce începi să-i prezinți CV-ul, sunt șanse să pierzi cititorul pe drum. Pe scurt, este absolventă de Drept, cu licență în Criminalistică, s-a specializat, mai târziu, în Legislația muncii, și a condus departamentul HR al unor companii de top. De doi ani, a luat calea antreprenoriatului, predă cursuri de dezvoltare personală în România și Asia, are în plan să devină manager sportiv, scrie ultimele rânduri pentru o nouă carte și își pregătește pașii pentru a înființa o academie de sport.

Cum a început aventura sa în domeniul Resurselor Umane? „Mereu am spus că HR-ul m-a ales pe mine, pentru că sunt absolventă de Drept, dar atunci când am dat la facultate voiam să devin criminalist. Mi-am susținut licența la Criminalistică, dar m-am specializat și în Legislația muncii, pe care, ulterior, am folosit-o în activitatea mea”, își amintește Corina Neagu. A avut primul contact cu Resursele Umane în 2000, în calitate de Inspector Personal, așa cum se numea atunci. „Ulterior, am învățat, am crescut și am ajuns să acopăr toate zonele de HR. Îmi place ceea ce fac, nu am nevoie de ceva sau cineva anume ca să fiu inspirată sau motivată”.

Un lucru nu s-a schimbat niciodată: iubește să fie independentă. De aceea, a muncit de mică, pentru că a vrut să aibă banii ei de buzunar. A vândut înghețată, a dat meditații, a fost babysitter. Primul job cu contract a venit la 16 ani, ca Project Manager pentru un proiect realizat de Asociația Română Anti-SIDA, în cadrul căreia era voluntar, și Grupul pentru Dialog Social. Câștiga 200 de dolari, lunar – „mulți bani, pe vremea aceea” -, și își amintește că din primul salariu a cumpărat cărți și o pereche de sandale mamei. După liceu, s-a angajat la PriceWaterhouseCoopers (pe atunci, Coopers & Lybrand), ca Asistent Departament Legal. A dat examen la Facultatea de Drept și a început să se dezvolte pe diverse zone – juridic, economic, comercial. A învățat engleză și franceză de la șase ani, așa că făcea și traduceri. Ulterior, a trecut prin diverse companii și poziții, și i-au crescut responsabilitățile și sarcinile. A ajuns la nivelul de director de Resurse Umane, membru în board. A ocupat această poziție timp de șapte ani, în trei companii mari.

Un proiect îndrăzneț

În 2014, a decis să o ia pe cont propriu și a înființat 4Tree, împreună cu fostul său șef de la Securitas, Costel Iordache. Pasul spre antreprenoriat a venit firesc. „Cred că m-am născut să fiu propriul meu șef, pentru că am avut mereu probleme cu autoritatea. Mi-am dorit mereu să fac lucruri pe cont propriu și, într-un fel sau altul, am făcut și când eram angajată, lucru care a deranjat multă lume. Am constatat, ani la rând, că sunt foarte puțini șefi sau puțini oameni de HR care au această deschidere spre ce-i motivează pe angajați dincolo de birou, spre ce-i pasionează și-i împlinește ca oameni. Dacă ar exista această deschidere, cred că angajații ar deveni mult mai productivi și mai motivați”, este convinsă Corina Neagu.

Anul acesta, drumurile Corinei Neagu și al lui Constantin Iordache s-au despărțit. „Colaborăm în continuare, pe diverse proiecte, pentru că, dincolo de business, suntem prieteni”. Noul drum al Corinei Neagu poartă un nume… îndrăzneț: DARE (Development Advice & Resources). Este o companie de consultanță, ce are drept obiectiv sprijinirea companiilor de a descoperi și utiliza, la capacitate maximă, potențialul uman. Serviciile sunt organizate în patru categorii: strategie, performanță organizațională, management-ul talentelor și management-ul schimbării. „Îmi propun educarea pieței, în sensul în care este absolut necesar să ne pese mai mult de oamenii pe care-i avem în companie și în jurul nostru. Să-i descoperim, să-i sprijinim în procesele de învățare, schimbare, prin care trec, să-i motivăm astfel încât să fim capabili ca, împreună, să creăm comunități puternice, cu impact pozitiv pe termen lung”, afirmă Corina Neagu.

Antreprenoriatul – plusuri și minusuri

După ce a văzut cum arată și o parte și cealaltă a „baricadei” – a fost angajată într-o companie și a lucrat și pe cont propriu -, Corina a tras mai multe concluzii. Un lucru este cert: nu ar schimba nimic, pentru că toate experiențele prin care a trecut, cu bune și cu rele, au contribuit la cine este acum. „Și-mi place cine sunt și ce fac”. A crescut în corporații și recunoaște că au și companiile meritul lor, pe care nu l-a negat niciodată. Principala diferență este că, în compania ta, muncești pentru tine, dar nu mai ai stabilitatea financiară conferită de un salariu, la final de lună. „Evident că muncești mai mult, că ai luni în care câștigi, altele în care poți să nu ai încasări, dar ai un avantaj major: îți poți face programul cum vrei tu, poți să pleci în vacanțe când vrei și cât vrei sau cât te ține buzunarul, ai timp și pentru familie și pentru hobby-uri, poți alege oamenii cu care lucrezi etc. Pentru mine, de multe ori, chiar nu contează cât e ceasul. Când am ceva de făcut, stau și fac, pentru că am spor când fac de drag. Nu consider că fac sacrificii”.

Deși nu apare pe lista sa de priorități, ar accepta acum o ofertă bună din partea unei companii care dorește să o angajeze? Cum ar putea fi convinsă? „Bună întrebare, dar am deja răspunsul pregătit: să aibă deschidere pentru activitățile mele extra job, respectiv livrarea cursurilor în Asia, participări la conferințe, etc. Un singur om a reușit să înțeleagă că asta mă motivează pe mine cel mai mult și m-a sprijinit întotdeauna. Știa că sunt capabilă să dau 100 la sută, chiar dacă lipsesc câteva zile pe lună de la birou. Este vorba despre fostul meu șef de la Securitas și partener la 4Tree, Costel Iordache. Normal că pun accent și pe proiectele pe care le-aș avea, expunerea internațională și partea financiară, care, chiar dacă nu este prioritară, este importantă”.

Corina Neagu familie
FAMILIE. Rebecca (zece ani) și Carla (șase ani) o ajută pe pe Corina Neagu să-și încarce bateriile după o zi lungă de muncă.

Visul cel mare: o academie de sport

A lucrat cu mii de oameni, a angajat destui și, atunci când a fost cazul, pe unii i-a anunțat că ar fi un moment bun să se despartă. Totuși, Corina Neagu se ferește să le dea sfaturi tinerilor care sunt în căutarea unui loc de muncă sau celor care candidează pentru un job. „Din principiu, nu dau sfaturi. Pot face doar recomandări, și una ar fi să stea de vorbă cu ei înșiși, să fie foarte sinceri, să se înțeleagă și să afle ce-și doresc cu adevărat să facă. Pe urmă, să alinieze ce-și doresc cu ce știu și cu ce le-ar plăcea cu adevărat, și să vadă ce rezultat obțin”. Colegilor săi din industria HR, Corina le recomandă să caute să nu se plafoneze, să învețe în permanență, să investească în propria evoluție și să împărtășească și celorlalți, să-și spună punctul de vedere, să rămână umani și integri. Nu în ultimul rând, să facă totul cu profesionalism.

În viitorul apropiat, adică anul acesta, Corina Neagu își propune să livreze cât mai multe cursuri în România și în Asia, să obțină certificarea de manager sportiv, chiar dacă nu există astfel de cursuri în România, și să termine de scris o carte. Pe termen mediu, are în plan să-și consolideze poziția pe piață, să crească afacerea și să o ducă departe. Pe termen lung, are planuri ambițioase: vrea să înființeze o academie de sport, unde copiii între trei și 18 ani să beneficieze de o educație sănătoasă, îmbinată armonios cu activități sportive. „Este un vis pe care-l am de câțiva ani, de când fata mea cea mare, Rebecca, a ales sportul de performanță, și de când am constatat că avem mare nevoie de resurse și condiții pentru a face sport de performanță în România”.

O ZI DIN VIAȚA CORINEI NEAGU

„Nici o zi nu este obișnuită, pentru că mereu am ceva nou de făcut și îmi apar diverse provocări. De obicei, mă trezesc devreme, pregătesc fetele pentru școală, le duc la școală, iar eu mă îndrept către compania de IT în cadrul căreia sunt consultant de HR, unde am diverse proiecte. După, merg la întâlniri, evenimente, mă străduiesc să ajung și la sport. Nici o zi nu prea este la fel. Scriu articole, sunt speaker la conferințe, livrez cursuri, vorbesc cu oameni, deci provocări sunt la tot pasul și de toate felurile. Cele mai dure apar când mai auzi de acte de violență, când ai de făcut lucruri care nu-ți plac (rar, dar se întâmplă), când trebuie să concediezi oameni, când trebuie să dai un feedback care știi că nu va face foarte fericită persoana care-l primește. Dar nu le-aș numi dure. Fac parte din viață și trebuie să ni le asumăm, că nici viața nu e ușoară, nu?”.

Corina Neagu despre…

Candidatul ideal: „Nu pot spune nici banalități, nici generalități, că nu mi-e felul. O să spun ce caut eu la candidați – onestitate, simetrie între CV și realitate, creativitate, flexibilitate, minte deschisă, bucurie și pasiune pentru ceea ce fac. O mare greșeală ar fi minciuna, indiferent de ce parte a baricadei te afli, recrutor sau candidat”.

Provocările din industria HR, în anii următori: „Aș numi globalizarea, modernizarea tehnologiei, adaptarea la cerințele internaționale, din toate punctele de vedere, flexibilitatea, reinventarea – pentru că oamenii sunt obișnuiți să facă lucrurile într-un fel, dar vor fi nevoiți să învețe să le facă altfel sau să învețe lucruri noi. Apoi, adaptarea la nou, la pretențiile, felul de-a fi și capacitatea de învățare și de muncă a noilor generații (millennials) ar fi doar câteva dintre aceste provocări”.

Principalul său colaborator: „Când am de luat o decizie importantă, mă sfătuiesc cu soțul meu, indiferent că este de business sau personală. Mi s-a adeverit că, atunci când ne-am sfătuit, totul a funcționat mult mai bine decât atunci când nu am făcut-o. Și, oricum, este singurul om, în afară de mine, în care am încredere totală”.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter